Micro Matic logo
Logg inn

Stor gevinst for BioMar Myre: — Vi utnytter hele kapasiteten i hovedtavla

De siste 20 årene har BioMar sitt fiskefôranlegg på Myre fasekompensert det elektriske anlegget sitt. Fordelene har vært mange og store, forteller teknisk leder Knut Reidar Haaheim. Sammen med din elektriker sjekker Micro Matic om du har behov for fasekompensering; Alt du må gjøre er å kontakte elektrikeren.

Knut Reidar er helt tydelig på hva som er den største fordelen med fasekompensert elektrisk installasjon:

— Den største gevinsten for oss er at vi utnytter hele effekten i det elektriske anlegget og hovedtavla. Her i Nord-Norge, hvor strømprisene er stabile og lave, men tilgangen noen ganger kan være utfordrende, er utnyttingsgraden og stabiliteten du får med et fasekompensert elektrisk anlegg viktig, innleder Knut Reidar Haaheim, teknisk leder ved BioMar Myre.

— Dette er en vinn-vinn-løsning for både sluttbruker og nettleverandør. Sluttbruker får et velfungerende elektrisk anlegg og nettselskapene får utnyttet kapasiteten i strømnettet sitt, supplerer Kjell Steinar Norberg i Micro Matic Norge.

Problemet vi må løse

I Norge har vi stort sett god tilgang på ren og billig strøm, men situasjonen er i endring. I perioder med høyt forbruk har vi den siste tiden sett tendenser til kapasitetsutfordringer i nasjonale og regionale strømnett.

— Norske bedrifter blir større og går over til elektrisk drift av maskiner og motorer. I tillegg bygges det ut svært energikrevende industri, slik som den store, nye batterifabrikken i Mo i Rana, forklarer Kjell Steinar.

Knut Reidar nikker anerkjennende, før han skyter inn:

— I perioder er det veldig mange som bruker mye strøm samtidig, slik som fiskemottakene rundt oss her på Myre under vinterfisket. Overskrides kapasiteten på linjene mister alle effekt i anleggene sine, som selvsagt ikke er bra!

En «set-and-forget»-løsning

Hos BioMar Myre er det først og fremst motorlaster på maskiner og pumper som skaper den reaktive effekten.

— Vi har seks hovedtavler som leverer fra 1600 kVa til 2000 kVa til et stort antall pumper, samlebånd, frekvensomformere og andre maskiner med motorlaster. Med kondensatorbatterier fra Micro Matic har vi likevel en utnyttelsesgrad på alle seks tavlene mellom 98 % og 99 %, forteller Knut Reidar.

Kondensatorbatteriene har blitt en viktig del av strømanlegget til BioMar Myre.

— Skrus batteriene av dropper virkningsgraden under 90 %. Da sliter vi umiddelbart med kapasiteten på enkelte tavler. Heldigvis er dette i stor grad en «set-and-forget»-løsning som tikker og går helt på egenhånd. Service gjennomføres også sammen med servicen på hovedtavlene – som gjør det hele enda enklere.

Slik løses utfordringer med kapasiteten

Det finnes to måter å løse kapasitetsutfordringer i strømnettet: Strømleverandørene kan gjøre dyre utbygginger av strømnettet, eller forbruker kan effektivisere forbruket.

— En hovedtavle på 4000 ampere med 30 % reaktiv effekt leverer bare 2800 ampere ut til anlegget – selv om belastningen på hovedtavla og det regionale strømnettet er 4000 ampere, forklarer Bernt-Johnny Storøy, daglig leder hos Elektrisk Byrå.

Bernt-Johnny er elektroinstallatør og bindeleddet mellom BioMar Myre og Micro Matic. Han har installert fasekompenseringsanleggene på alle BioMars seks hovedtavler.

Elektrisk Byrå har levert seks store hovedtavler, alle med fasekompenseringsanlegg, til BioMars fabrikk på Myre. Installatørbedriften er bindeleddet mellom BioMar Myre og Micro Matic.

— Reaktiv effekt kan være vanskelig å oppdage, hvis du ikke vet å se etter det, men 15 % «svinn» er helt normalt hos alle som har motorer koblet til anleggene sine. Har du 15 % svinn på alle tavlene dine er det mye strøm som kastes bort. Fasekompenseringsanlegg er egentlig strømfangere, som «samler opp» denne bortkastede reaktive effekten og gjør den om til brukbar aktiv energi.

Kontakt elektriker – eller Micro Matic

Rådet fra både Norberg og Haaheim er enkelt: Snakk med din lokale elektriker om fasekompensering av ditt elektriske anlegg.

— Å fikse problemer med reaktiv effekt er litt som å gå til doktoren. Du merker at noe er galt med anlegget, men det er veldig vanskelig å diagnostisere på egen hånd. Reaktiv effekt vises bare på måleinstrumenter som leter spesifikt etter det, så hvis du ikke vet hva du skal se etter kan det være vanskelig å finne, oppfordrer Norberg hos Micro Matic.

— Vi får god bistand med anlegget vårt – både fra elektriker og fra Micro Matic. Resultatet er et elektrisk anlegg som utnytter hele kapasiteten i hovedtavla og har en stabil utnyttingsgrad opp mot 99 %. Det gir oss store gevinster i høy oppetid på anlegget, og god stabilitet, avslutter Haaheim hos BioMar Myre.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.