Micro Matic logo
Logg inn

Sikre smarthuset mot hackere - slik gjøres det

Å sikre smarthus mot hackere er viktig - og kan også være enkelt. For å være helt sikker på at uvedkommende holdes ute bør all smart- og KNX-teknologi i huset krypteres.

07.03.2022

Vi har satt oss ned med Odd Kristian Greaker, produktsjef for smarthus, som forteller om de største farene – og de beste måtene å sikre seg når det kommer til datasikkerhet i smarte hus og hytter.

— I dagens KNX-systemer er varme og ventilasjon, tidsstyring av lys, kontroll av hvitevarer, sensorer og vannlåser, samt sikkerhetssystemer, kameraovervåking, alarm og åpning av dører og vinduer implementert i mer eller mindre autonome systemer. Da er det viktig at tilgangen til disse sensitive driftssystemene blir kryptert og sikret, innleder Greaker.

Dette er truslene

Den vanligste typen angrep er hackere som tilegner seg tilgang til ubeskyttede KNX-systemer og sletter applikasjoner og automasjoner, før de aktiverer passordbeskyttelsen med et eget passord.

— Slettes applikasjonene blir alle systemene ubrukelige – inkludert varme, ventilasjon og dørlåser. Alt skrur seg av, og kan ikke skrus på igjen. Hackernes passordbeskyttelse gjør det samtidig umulig å reprogrammere applikasjonene, forteller Odd Kristian.

En stadig vanligere «inngang» for hackerne er usikrede «Internet-of-Things»-enheter som er koblet sammen med KNX-systemet.

— Hvor mye vet du egentlig om datasikkerheten i det billige kameraet kunden kjøpte på nett, de nye LED-lyspærene med stemmestyring de ønsker installert eller den smarte vaskemaskinen kollegaen din monterte på badet? Dersom produktene ikke er sikret kan en hacker skaffe seg tilgang til KNX-anlegget og kundens intranett gjennom alle disse produktene, forteller Greaker.

Slik sikrer du huset mot dataangrep

Med KNX Gira S1 er kundene dine garantert sikker og kryptert tilgang til KNX-anlegget, uavhengig av internettleverandør og nettverksruter.

— Gira S1 hindrer all trafikk som ikke er kryptert fra å komme frem til KNX-anlegget. Bak denne muren legger du så alle KNX-produktene. Du bruker S1-modulen for å programmere det lokale styringssystemet på en sikker måte, og for å kryptere kundens fjerntilgang til systemet. Når systemet er oppe og går er det mulig å legge inn flere lag med sikkerhet. Du kan for eksempel gjøre det slik at alle fjerntilganger til anlegget deaktiveres dersom kunden er hjemme.

Greaker forteller videre at en av de virkelig store fordelene med S1-modulen er at du kan «gjemme» alle kundens IoT-produkter, produkter du ikke vet om er sikre, bak en mur du vet er sikker og kryptert.

— S1 sørger for sikker tilgang til alle produkt- og webapplikasjonene på kundens intranett. Hackere vil ikke lenger kunne koble seg til den trådløse bryteren på veggen og via denne skaffe seg tilgang til hele KNX-anlegget. Og bare så det er sagt, med mindre kunden gir tillatelse har heller ikke installatør mulighet til å koble seg på systemet når tilgangene først er overført til kunde.

Gira S1 gir sikker tilgang til alle dine IoT-produkter, ved å opprette et skille mellom produktene og den ukrypterte trafikken. Kun godkjent trafikk slipper gjennom og kan koble seg på produktene dine.

God datasikkerhet med sertifisert installatør

Det anbefales sertifisert installatør når det skal settes opp et KNX-anlegg.

— KNX er et komplekst system som kommuniserer ved hjelp av tre «språk», hvor du kan «mikse og matche» IP, RF og ett-pars kabel-signaler slik du ønsker. Vanligvis anbefales kabel eller kombinasjonen av kabel og trådløst til nye boliger, mens trådløse løsninger kan være greit dersom man skal oppgradere gammel bolig.

— Fordelen med å velge KNX er at du har en partner i ryggen som tar selve programmeringen, og som sørger for at systemet virker som det skal, til forskjell fra at det nesten virker eller at deler av anlegget virker – men at det alltid er full dekning og god datasikkerhet.

Meld deg på KNX-kurs her!

Mer enn 8000 produkter i KNX-universet

En stor fordel med et KNX-system er den voldsomme mengden produkter og leverandører å velge mellom.

— Omkring 500 leverandører tilbyr mer enn 8000 forskjellige produkter til KNX-systemer. Systemet har integrasjon for Sonos, Phillips Hue, SmartThings, Google Home, If This Then That (IFTTT) – og en hel rekke andre system- og tjenesteleverandører. I tillegg er mange av IoT-produktene kompatible mot KNX-produktene til Micro Matic.

— Det er en stor fordel at så mange produsenter har gått sammen og bygget integrasjon for KNX i sine produkter. Det betyr at du kan installere KNX-anlegg, neste uavhengig av hvilke produkter kunden ønsker å benytte. Det betyr også at dersom én av leverandørene skulle falle ifra har du fremdeles mange andre å velge mellom, uten at du må bytte ut hele systemet.

Les mer: Gira X1 App-visualisering gjør KNX Smarthuset funksjonelt og brukervennlig.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.