Micro Matic logo
Logg inn
astrodimmer

Unngå lysforurensing med disse enkle grepene

Lysforurensing – overfloden av kunstig lys – har begynt å bli et alvorlig problem. Både mennesker, planter og dyrene i naturen påvirkes negativt av all lysforurensingen vi mennesker skaper. Arter forsvinner, mennesker og dyr blir syke – og vi mister den vakre nattehimmelen. Vi har samlet noen enkle grep som kan hjelpe på problemstillingen.

17.12.2021

— Levende organismer følger rytmen til solen og lyset den gir – også her i de litt mørkere nordområdene. Det er trivelig å lyse opp nattemørket med utelys, men noen ganger kan det blir for mye av det gode. Gatelys, idrettsarenaer, reklameskilt og LED-pærene vi nå bruker overalt både inne og ute – gir alle fra seg skarpt og overflødig lys. Overeksponering av dette lyset kan drive frem uønskede endringer i adferden til mennesker, planter og dyr, innleder produktsjef Aleksander Ødegård.

Problemet med lysforurensing

Problematikken med lysforurensing vises spesielt godt på nattehimmelen, hvor stjernene er i ferd med å viskes ut.

— Også utenfor byer og tettbygde strøk er freden og roen som i mange hundre år har preget det norske naturlandskapet i ferd med å gå tapt, til fordel for sterkt opplyste hyttefelt og oransje nattehimmel i horisonten – et tegn på at en bebyggelse har alt for mange og for sterke lyskilder, som bleker det mørke lerretet som er stjernehimmelen, sier Aleksander.

Storbyen Milano fotografert fra Den internasjonale romstasjonen i 2015. I sentrum av byen er gamle lyspærer byttet ut med LED-lyspærer som lyser sterkere og hvitere enn de gamle lyspærene som kan sees som gult lys i utkanten av sentrum. NASA/ESA.

Fire enkle grep som reduserer lysforurensingen

Som elektriker kan du bidra og veilede kundene, og foreslå blant annet plasseringer og armaturer som reduserer det uønskede og overflødige lyset. Fire enkle grep kan ifølge produktsjefen ha mye å si for å unngå lysforurensingen.

  • Velg lamper og armaturer med avskjerming, slik at du bare lyser opp de områdene som trenger lys og pek gjerne lyssøylen ned mot bakken.
  • Vurder nøye hvilke områder som trengs å lyses opp. 
  • Vurder om lampen kan plasseres litt skjermet, for eksempel rundt et hjørne eller under tak. 
  • Installer Astrodimmeren MM7692, slik at lampene bare lyser når de skal, med den lysstyrken som trengs.

— Å skru av lyset når vi ikke trenger det er det beste og enkleste tiltaket for å unngå lysforurensing. Noen ganger trengs det likevel litt lys på natten – men kanskje ikke på full kraft. Velger du riktig produkt, riktig plassering og programmerer astrodimmeren riktig er vi kommet langt på vei, sier Aleksander.

Astrour med innebygd dimmefunksjon

Astrodimmeren MM7692 er et astrour med innebygd dimmefunksjon. Noe av bakgrunnen for utviklingen av astrodimmeren er den utstrakte bruken av LED-teknologi i belysningskilder.

Les mer om Astrodimmer MM7692.

— Sammenlignet med tradisjonelle lysrør og halogenpærer har LED-lampene mye skarpere lys, og genererer i tillegg mer lys ved lavere watt. LED er et utmerket valg om du vil redusere energiforbruket, men det er viktig å huske på at det skarpe lyset øker mengden lysforurensing betraktelig, sier Aleksander, som fortsetter:

— Det er her dimmefunksjonen i Astrodimmeren MM7692 kommer inn i bildet. Omkring 20 % styrke på en LED-pære kan sammenlignes med full kraft i et tradisjonelt lysrør eller halogenpære. Den innebygde dimmefunksjon gjør at man ikke bare kan skru av eller på lampene i gitte tidsrom, men også variere lysstyrken etter behov gjennom døgnet. Det gir optimal behovsstyring – og er en strålende nyhet både for dyreliv, naturopplevelser og brukeropplevelsen.

Astrodimmer uten ramme i svart matt, smarttelefon med appen Mi.Control med 4 forskjellige skjermbilder og hvit astrodimmer med ramme.

«Set and forget»-løsning med enkel installasjon

Astrodimmeren er meget installasjonsvennlig, enkel å programmere og enkel å bruke.

— En av de største installasjonsfordelene med astrodimmeren er at den monteres direkte i standard veggboks og kan erstatte eksisterende to-polt bryter, med en systemeffekt opp til 150W LED faseavsnitt. Det er med andre ord ikke nødvendig å gjøre endringer i ledningsnettet. I tillegg bygger den bare 20 mm inn i veggen og leveres med veldig brukervennlige elevatorklemmer. Alt dette gjør monteringen til en lek, forsikrer Aleksander.

Fem raske om Astrodimmer MM7692

  • opptil 150W faseavsnitt dimming
  • 2-polet brudd
  • rask montering i veggboks (bygger 20 mm)
  • berøringsbasert styreflate for basisfunksjonalitet: av/på og dim opp/ned
  • Bluetooth-programmering og styring via appen Mi.Control

Han forteller videre at dersom astrodimmeren programmeres riktig trenger ikke sluttbruker lenger tenke på utelyset sitt.

— Dette er i stor grad en «set and forget»-løsning. Når astrodimmeren er programmert skrur den automatisk av og på lyset til gitte tidspunkter, og justerer lysstyrken gjennom døgnet uten at sluttbruker trenger å tenke over det. Må astrodimmeren overstyres er det veldig enkelt, enten i appen eller med den berøringsbaserte styreflaten. Om sluttbrukeren tar smarte valg, og får gode råd fra elektrikeren, blir løsningen brukervennlig og bidrar til å unngå lysforurensing, avslutter Ødegård.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.