Micro Matic logo
Logg inn

Elektriker: — Micro Matic er best i klassen på KNX

Alle næringsaktører med miljømessig bærekraft fremst i pannebrasken må kjenne til KNX. Den ekstremt lange levetiden til KNX-anlegg gjør det til et svært godt alternativ innen styringssystemer – og kan føre til noen spennende utfordringer. Det fikk Øistad Elektro erfare, da Jevnaker kommune ønsket KNX-anlegget på Toso skole inn på SD-anlegget sitt

Oppdraget på Toso skole startet da en gammel termostat ble slått i stykker. Kommunen bestemte seg for å ikke bare bytte termostaten, men samtidig legge den seksjonen av skolen inn i SD-anlegget.

— Det var faren min som installerte KNX-anlegget på Toso skole i 1999. Vi har gjort små oppgraderinger her og der og bistått dem med vedlikeholdet siden. Det var derfor naturlig at de kontaktet oss da det skulle gjøres moderniseringer, innleder Tor Erik Øistad, elektriker i Øistad Elektro.

Micro Matic forklarer: Hva er KNX?

KNX Smarthussystem skiller seg fra en vanlig elektroinstallasjon ved at alle elektriske punkter i bygningen, slik som belysning, persienner, oppvarming, multimedia og sikkerhet, kan styres sentralt – gjerne via et overordnet SD-anlegg. KNX er den ledende standarden for styring av bygg og boliger i Norge.

Jaktet på systemfiler fra 1999

Thomas og teamet hans begynte arbeidet umiddelbart, men ett problem meldte seg raskt:

— Skolen og kommunen fant ikke de gamle systemfilene til KNX-anlegget! Egentlig litt krise, for selv om hele anlegget kan programmeres på nytt, ville det vært mye unødvendig arbeid. Derfor kontakta jeg Micro Matic. De programmerte anlegget i 1999, så vi tenkte de kanskje hadde filene liggende et sted, forteller Tor Erik.

Den store styrken til KNX

Da KNX først kom på markedet for mer enn 25 år siden var det et relativt enkelt styringssystem for lys, varme og persienner.

— Vi programmerte anlegget på Toso skole for 23 år siden, og det fungerer fremdeles helt utmerket – selv om det nok hadde godt av en liten modernisering, forklarer Thomas Hansen, fagansvarlig på smarthus i Micro Matic Norge, før han fortsetter:

Her kommer den store styrken til KNX frem; bare skift enkeltprodukter og gjør en liten programvareoppdatering, så er det gode gamle anlegget klart med moderne funksjoner – gjerne bygget inn i det overordnede SD-anlegget. Det er svært enkelt å tilpasse og utvide gammelt KNX-anlegg, forutsatt at vi har systemfilene.

Seks raske om KNX fra Micro Matic

  • Åpen protokoll
  • Scenariostyrt og automatisert drift av bygget – gjerne mot et eget SD-anlegg
  • Fjernstyrt assistanse ved behov
  • 500 produsenter og mer enn 8000 produkter
  • 7 spesialiserte distriktsselgere, som dekker hele landet
  • Gode rutiner for lagring av dine systemfiler

Fant hele systemet på gammel diskett

Det var nettopp Thomas som fikk systemfil-forespørselen fra Øistad Elektro på skrivebordet sitt.

— Vi fant ikke filene i arkivet vårt, men etter litt detektivarbeid dukket det opp et dokument signert «O.K. Greaker». Odd Kristian jobber fremdeles hos oss, så han tok en titt i filene sine, forteller Thomas.

Etter mye leting i skrivebordsskuffer, hyller og boder fikk Odd Kristian endelig napp!

— Han fant den gamle arbeids-PCen sin fra 1999, hvor hele systemet lå – på diskett! Det sier noe om holdbarheten til KNX, at vi finner og kan jobbe med velfungerende programfiler på disketter, flirer Thomas, som forsikrer at systemet på Toso nå er oppdatert og at alle filer er lagret digitalt i Micro Matic sitt arkiv.

Micro Matic-tipset: KNX virker sømløst med mer enn 8000 forskjellige produkter fra 500 forskjellige leverandører. Alle produktene kan blandes og mikses fritt – slik at du finner akkurat de produktene som passer dine kunders behov.

Bærekraftig å investere riktig

Alle Micro Matic produkter er miljømessig fornuftig produsert, fordi vi stiller krav til våre leverandører. I tillegg har vi den siste tiden kuttet alle komponenter fra Russland og Hviterussland i våre produkter.

— Et KNX-anlegg fra Micro Matic gjør det enkelt å redusere utslipp og energiforbruk, slik det er krav om. Fra SD-systemet ditt kan du sende kommandoer til hele anlegget og sett det i sparemodus når hele eller deler av bygningen ikke er i bruk. Til tross for at KNX er et svært avansert anlegg, føles det utrolig enkelt å bruke, forsikrer Thomas

— Økonomisk er det nok ikke KNX den billigste løsningen, men med ekstremt lang levetid og en rekke funksjoner for energisparing blir investeringen raskt verdt det, forsikrer Thomas, før Tor Erik skyter inn:

— Det kan også være lurt å ikke prosjektere anlegget helt ut; da blir det også rom for å utvide senere.

Eksperter med lang erfaring på KNX

Micro Matic har flere ansatte som har jobba med KNX i mer enn 20 år – slik som Odd Kristian.

— Våre ansatte kjenner KNX ut og inn og kan bistå samarbeidspartnerne våre raskt og effektivt. Med et godt KNX-anlegg er du klar for endringene som kommer om 20 år, og med Micro Matic på hurtigtast er også kompetansen sikret, sier Thomas.

Tor Erik nikker anerkjennende.

— Som håndverker er jeg opptatt av to ting: Leveringsdyktighet på produkter og at solid kompetanse er lett tilgjengelig. Ekstraservicen Micro Matic gjorde i Jevnaker, at de fant systemfilene til KNX-anlegget, sparte oss for mange arbeidstimer. Toso skole har fått et fremtidsretta anlegg de trygt kan møte de neste 20 åra med. Der var Micro Matic rett og slett best i klassen, avslutter Tor Erik fornøyd.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.