Micro Matic logo
Logg inn

Er elektronikken din beskyttet?

Det er høysesong for lyn og torden – og ekstra viktig å beskytte elektrisk utstyr mot overspenning.

I Norge er det i snitt 100 000 lynnedslag i året. Lyn skaper overspenninger som kan forårsake brann og ødeleggelse av kostbart elektrisk utstyr, som for eksempel PC, TV, gamingutstyr – og robotgressklipperen.


Norske forsikringsselskap utbetaler årlig opptil 200 millioner kroner i erstatning for skader forårsaket av overspenning. Mange av disse skadene på elektronikk kunne vært unngått dersom boligen hadde installert finvern i tillegg til mellomvern.

Forskjellige klasser av overspenningsvern

For å beskytte en installasjon mot eventuelle overspenninger, blir det montert overspenningsvern. Det finnes tre klasser av overspenningsvern: grovvern (type1), mellomvern (type2) og finvern (type3).

Mellomvern brukes i private boliger og beskytter kabelnett, varmeelementer, pumper, stikkontakter, brytere og liknende. Finvern beskytter mot restspenninger som ofte er høyere enn det elektronikken i en bolig tåler, for eksempel TV og PC. I tillegg brukes grovvern i spesielt utsatte anlegg.

Overspenninger vil ikke nødvendigvis gi synlige skader når de oppstår, men med tiden vil det kunne føre til svekkelser i anlegget og gi økt brannrisiko. Der man ønsker å beskytte elektronikk mot brann og ødeleggelse, bør finvern monteres i jordet kontakt og ved apparatene.

Finvern – en lønnsom forsikring

Finvern er ikke et krav, og mange får derfor kun installert mellomvern. Likevel anbefaler vi at du installerer finvern og forsikrer elektronikken mot restspenningene mellomvernet ikke stopper.

Finvern finnes i mange versjoner, blant annet i pluggbare modeller som du enkelt plasserer i en stikkontakt der elektronikken ønskes beskyttet. Dette er en rimelig og enkel løsning du kan installere selv – uten behov for elektriker (obs! finvern skal ikke benyttes med mindre du har et mellomvern installert).

Har du overspenningsvern i din bolig?

I NEK 400 har det siden 2010 vært et krav å montere mellomvern i sikringsskap i private boliger. Fordi kravet ikke har tilbakevirkende kraft, er det mange el-anlegg fra før 2010 som står uten overspenningsvern.

Ta en titt i sikringsskapet ditt – hvis du har mellomvern installert finner du det her. Det finnes flere leverandører av mellomvern, og de kan derfor se ulike ut. Likevel har de fleste et farget vindu. Vinduets farge forteller om vernet er intakt. Grønn farge symboliserer et fungerende vern, mens rød farge betyr at vernet har beskyttet el-anlegget mot overspenninger og må byttes. Om vernet er rødt er elektronikken uten beskyttelse.

Fungerende mellomvern

Ikke-fungerende mellomvern

Når kontrollerte du overspenningsvernet sist?

Mellomvernet svekkes hver gang det blir utsatt for overspenninger. Uten jevnlig kontroll risikerer du å ha et vern som ikke fungerer – en falsk trygghet.

Gjør det til en vane å sjekke overspenningsvernet, spesielt etter lyn og torden!

Beskytt elektronikken i boligen din, og kontakt elektriker dersom vernet ditt er slått ut eller du mangler mellomvern eller finvern. Elektrikeren installerer og skifter overspenningsvern og sjekker tilstanden i anlegget.

Utvalgte overspenningsvern-produkter

Finn forhandler

Micro Matics produkter og løsninger er tilgjengelig gjennom forskjellige forhandlere avhengig av om du er proff- eller privatkunde.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.