Micro Matic logo

Verdt å vite om dag- og nattsenking av varme

Spar ca 25% av strømforbruket ved å senke temperaturen riktig

Oppvarming står for størsteparten av strømforbruket i en ordinær bolig. Det er derfor mye å spare på å senke temperaturen når rommene ikke er i bruk, slik som når man er på jobb eller sover om natten. Ved å ta i bruk dag- og nattsenking kan man redusere strømforbruket med om lag 25%.

Den største besparelsen får man ved å redusere temperaturen når rom ikke er i bruk, men hvor mye kan man senke temperaturen? I hvilke rom bør man prioritere temperatursenking, og hvor lang må senkeperioden være for at det skal være noe poeng? Vi gir en kortfattet forklaring med utgangspunkt i styring av elektrisk gulvvarme i bolig.

20200504073153422.jpg

Hvor mye bør temperaturen senkes?

Temperatursenkning har større virkning jo dårligere boligen er isolert. Man unngår å bokstavelig talt "fyre for kråka" når man ikke er hjemme. Dette er fordi det krever mye energi å opprettholde en komforttemperatur i en bolig med stort varmetap. En tommelfingerregel er at en temperatursenkning på 1°C reduserer energibehovet for senkeperioden med 5%. Det betyr likevel ikke at man bør redusere temperaturen med så mye som 10-15 grader i håp om å oppnå maksimal besparelse. Dette skyldes blant annet at en for stor temperatursenkning tapper boligens termiske masse (varmelager) unødvendig mye. Termostatene blir da nødt til å legge inn effekt over lengre tid enn hva som ville vært nødvendig ved en mer moderat senkning for å bygge opp varmelageret igjen. Dermed kan "vinningen gå opp i spinningen".

I tillegg vil man ved for stor temperatursenkning kunne oppleve at termostatens gulvbegrensning (beskyttelsesfunksjon for å unngå overopphetet tregulv) slår inn før romtemperaturen er kommet opp til ønsket nivå. Effekten skyldes forsinkelse mellom temperaturøkningen i gulvet og dens videre varmeavgivelse til luften i rommet. Ergo kan man risikere å miste en del av komforten i det enkelte rom. Det anbefales derfor å holde seg til en moderat temperatursenkning på 4 til 5 grader fra vanlig komforttemperatur.

microtemp-wifi-google-home_AB167-utenstatus.jpg

I hvilke rom bør man prioritere temperatursenkning?

Det er stor forskjell på hvordan ulike rom i en bolig brukes, og hvilke krav som stilles til oppvarmingen. Det største sparepotensialet har man trolig i rom som stue og kjøkken. Dette skyldes at det er store rom som gjerne brukes innenfor et fast tidsintervall gjennom uken, samt at en åpen stue- og kjøkkenløsning med gulvvarme i en enebolig fort kan ha installert effekt på flere kW. På bad og vaskerom er det i mindre grad hensiktsmessig med dag- og nattsenking. Dette skyldes til dels at disse rommene ofte er av mer moderat størrelse, og derfor mindre installert effekt. I tillegg skiller bruken av disse rommene seg en del fra andre rom i boligen. Badet er et rom hvor det i større grad er ønskelig å holde en komfortabel temperatur gjennom hele døgnet, til dels for at det skal være komfortabelt om man må på toalettet i løpet av natten, men også for å bidra til å tørke gulvflatene og ventilere ut fukt.

microtemp-sentralstyring-system-lb167-V4-2019.jpg

Hvor langvarig bør temperatursenkningen være?

Hvor langvarig senkeperioden bør være for at det skal ha en merkbar virkning avhenger av en rekke faktorer, og det er derfor vanskelig å gi et svært konkret svar som gjelder for alle boliger. Det korte og enkle svaret er at alt monner. For at sparingen skal gi en merkbar besparelse bør man på varmekabel i betong likevel regne om lag 4 til 6 timers sparetemperatur. Dette skyldes at betongkonstruksjonen har mye termisk masse, noe som gir en treghet i temperatursvingningene. Varmefolie er betydelig mer hurtigvirkende da folien ligger rett under gulvbelegget, slik at det er lite termisk masse i gulvflaten. Dermed kan temperatursvingningene skje mye raskere, og man vil begynne å se besparelse med senkeperioder fra 2 timer eller mer.

20200504073857976.jpg
Slik kan et ukesprogram for fjernstyring av varme se ut på mobiltelefonen.

Kort fortalt

Om lag 60% av strømforbruket går med til oppvarming av en bolig. Man kan spare inn ca 25% av dette med moderne varmestyring. En stor del av besparelsen kommer fra dag- og nattsenking i enkelte rom. Om man skal pusse opp eller bygge nytt bør man sørge for at dette er en funksjonalitet varmestyringen har.

Temperatursenkningene bør ikke være større enn 4 til 5 grader, og man bør regne med spareperioder fra om lag 2 til 3 timer før det gir merkbare besparelser. Ved valg av en god løsning og korrekt konfigurasjon vil det på sikt være godt for både lommeboken og miljøet, uten å gå på bekostning av komforten i boligen.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.