Micro Matic logo
Logg inn

Slet med uforklarlig varmgang i trafo: Løsningen var fasekompensering

Midtnett AS leverer strøm til nesten 20.000 kunder, deriblant flere store bedrifter med svært energikrevende produksjon. Nettselskapet slet med uforklarlig varmgang i trafoene til flere av industrikundene – før de etter mange justeringer, prøving og feiling, fant løsningen hos Micro Matic.

Selv om den aktive lasten i anlegget var godt under grensene for hva som burde forårsake varmgang, slet Midtnett lenge med varmgang i trafoene.

— Vi bytta lavspentkabel fra trafo til tavle, og utførte andre dyre justeringer og oppgraderinger hos kunden – uten at det hjalp nevneverdig. Trafoen ble fremdeles så varm at det gikk på bekostning av levetiden til hele anlegget, innleder Helge Erik Solum, driftssjef i Midtnett.

Micro Matic-tips: Sjekk strømregninga for reaktiv strøm. Hvis du betaler for reaktiv strøm, står det oppført som egen post på strømregninga.

Problemet lå i reaktiv effekt

En håpløs situasjon for Midtnett, frem til noen foreslo at problemet kunne skyldes reaktiv effekt.

— Heldigvis tenkte noen på reaktive laster! Vi kontakta André i Micro Matic, som kom løpende med måle- og analyseverktøyene sine. Sammen med André og kunden fikk vi raskt bekrefta at problemet var en stor andel reaktiv effekt, fra de store motorene på anlegget. Løsningen var utrolig enkel; Fasekompenser det elektriske anlegget, forteller Solum.

— Fasekompensering er litt som å gå til doktoren. Før du kan løse «sykdommen» må du finne ut hva som forårsaker problemet og hvor «sykt» det elektriske anlegget egentlig er. Deretter kan du skrive ut den riktige medisinen. Hvis problemet er reaktiv effekt har vi den riktige medisinen, forklarer André Gulliksen, selger på energi i Micro Matic Norge.

Løste problemet med kondensatorbatterier

Etter analysen av nettet hjalp Micro Matic kunden å installere kondensatorbatterier på hovedtavlene sine.

— Reaktiv effekt er først og fremst et problem i kundenes anlegg, så de må ta kostnaden med utbedringene – men det er ikke nødvendigvis en ulempe for kunden, forteller Solum, som fortsetter:

— Kunden kan spare store summer på å ikke betale for den reaktive effekten. Samtidig får de et stabilt elektrisk anlegg som utnytter hele kapasiteten i hovedtavlene.

Hos Midnett løste kondensatorbatteriene problemet umiddelbart.

— Når kondensatorbatteriene «kicket inn» forsvant den reaktive effekten med en gang. Det elektriske anlegget ble mer stabilt, og vi fikk fjernet problemet med varmgang i trafoene, avslutter Solum fornøyd.

Fôrspesialisten BioMar deler erfaringer: 20 år med fasekompensering

Teknisk leder på fiskefôrfabrikken til BioMar på Myre, Knut Reidar Haaheim, mener fasekompensering er en viktig del av fremtiden til norsk infrastruktur, og gjør deg og din bedrift til en ordentlig god nabo! Hvorfor leser du i denne saken:

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.