Micro Matic logo
Logg inn

Sparer hundretusener på strømregninga

Ingen liker å kaste bort penger. Likevel betaler mange bedrifter for ubrukelig strøm – gjerne kjent som reaktiv effekt eller blindlast. Hos Nor-Trapp i Rakkestad betaler de kun for den strømmen de faktisk bruker – takket være fasekompensering fra Micro Matic.

Fasekompensering fra Micro Matic reduserer den ubrukelige reaktive effekten i strømanlegget ditt. Sagt med andre ord: Å investere i fasekompensering kan være svært lønnsomt.

— Vi investerte for omkring 400 000 kroner i kondensatorbatterier. Den kostnaden forventer vi å tjene inn i løpet av 6-7 år, på en løsning som har en forventet levetid opp mot 20 år. Det sier seg selv at det er bra business, innleder en fornøyd Ole Harald Grønnern, økonomisjef i Rakkestadsbedriften Nor-Trapp AS.

Micro Matic forklarer: Dette er reaktiv effekt (blindlast) og fasekompensering >>

Fikk varsel om høy reaktiv effekt

Grønnern og resten av lederteamet i Nor-Trapp bestemte seg for å gjennomføre investeringen etter dialog med nettselskapet.

— Rakkestad energi informerte oss om at vi hadde relativt høy reaktiv effekt i anlegget vårt og at de snart ville begynne å fakturere for denne effekten. Samtidig tipset de oss om at fasekompensering og kondensatorbatterier kunne fjerne denne reaktive effekten, slik at vi slapp å betale for ubrukelig strøm, sier Grønnern.

Innledende analyse av strømnettet

Nor-Trapp ønska å undersøke hva en slik investering kunne spare i kroner og ører. De kontakta derfor André i Micro Matic, som kom løpende med måleinstrumentene sine.

— André gjorde en inngående analyse av strømnettet vårt, som viste at her var det penger å spare. Han regna ut nødvendig størrelse på batteribankene og satte dem i bestilling. Når kondensatorbatteriene kom var André også inne for å sikre at installasjon og idriftsettelse gikk rett for seg. Samarbeidet med André og Micro Matic var rett og slett helt utmerket, forteller Grønnern.

— Hos noen handler det om å finne riktig kapasitet, slik at kondensatorbatteriene får riktig størrelse. På andre anlegg ser vi at balansen mellom fasene er så ustabil at det ikke er vits med kondensatorbatterier før andre tiltak er gjennomført. Derfor er denne analysen så viktig, fordi ingen anlegg er like og ingen anlegg trenger samme «medisin», sier André Gulliksen, Fasekompenseringsguru i Micro Matic

Les flere suksesshistorier: Stor gevinst for BioMar Myre: — Vi utnytter hele kapasiteten i hovedtavla >>


To batteribanker og nye hovedtavler

Hos Nor-Trapp er det i dag installert fasekompensering med to batteribanker.

— Vi har både 230V og 400V-anlegg på fabrikken og har derfor to batteribanker – én til hvert system. Disse ble satt inn samtidig som vi bytta den gamle hovedtavla vår fra 1970. Det lyste ikke akkurat 2022 av 100 skrusikringer, åpne strømførende faser og høy andel reaktiv strøm, forteller Grønnern lattermildt.

Også i etterkant av installasjonen har det vært svært enkelt for bedriften å benytte kondensatorbatterier.

— Dette er en «set-and-forget» løsning vi ikke tenker på i hverdagen. Kontrollen av fasekompenseringsanlegget tar vi samtidig med den årlige strømkontrollen, med termografering og liknende. Ifølge Micro Matic var det bare å innlemme hele fasekompenseringssystemet i den kontrollen – og det har fungert utmerket for oss.

Et utbredt problem

Problemet med reaktiv strøm er utbredt og finnes hos mange forskjellige typer bedrifter. Felles er ofte at de har store maskiner på anlegget, som drifter alt fra samlebånd til pumper.

— Vi gjorde en analyse av de største forbrukerne i nettet vårt, og så raskt at flere av dem hadde en svært høy andel reaktiv effekt. Etter å ha jobbet litt med dataene satt vi igjen med 40 til 50 anlegg – alt fra matbutikker med store kjøleanlegg til trevarefabrikker som Nor-Trapp og vannrenseanlegg – hvor fasekompensering kunne være aktuelt, forteller Thomas Arnesen i Rakkestad Energi.

— Enkelte av bedriftene vi så på hadde et reaktivt forbruk som var høyere enn den aktive effekten. Da er fasekompensering en vinn-vinn-situasjon for begge parter: Vi får bedre utnyttelse av kapasiteten i strømnettet vårt, som vil kunne komme kundene til gode i bedre stabilitet og færre investeringer i nettet. Kundene på sin side sparer penger på strømregninga, i tillegg til å utnytte eksisterende kapasitet i hovedtavla mer effektivt, forklarer Arnesen.


Snakk med André

Betaler du for reaktiv strøm? Kontakt Micro Matic for analysen og tiltakene som kan spare deg hundretusener av kroner, akkurat som Nor-Trapp gjorde!

Micro Matic-tipset: Sjekk strømregninga for reaktiv strøm. Hvis du betaler for reaktiv strøm, står det oppført som en egen post. Denne posten kan du fjerne dersom du fasekompenserer strømanlegget med kondensatorbatterier fra Micro Matic.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.