Micro Matic logo
Logg inn

Styring av utelyset

Behov for utelys varierer med årstidene, og du kan spare mye ved at lyset ikke står på til alle døgnets tider. Med fotoceller, ur eller bevegelsessensorer unngår du dette, og energiforbruket til utelys kan reduseres med mer enn 50%.

Fra den enkle lampen ved døren, til lekre belysningseffekter av hus og hage – riktig belysning er en viktig ingrediens for trygghet og trivsel utendørs og bør alltid stå på når det er behov for det. Samtidig blir det fort sløsing dersom man ikke setter opp en god løsning for demping/slukking av lyset når ingen har glede av det.

Lysforurensing

For mye kunstig lys har negativ innvirkning på mennesker, planter og dyr i naturen. Dette har begynt å bli et alvorlig problem. Heldigvis finnes det enkle, gode løsninger, som både gir oss lys når vi trenger det og demper lysforurensingen.

Det finnes mange ulike måter å styre utelyset på avhengig av type belysning og ønsket effekt.

Astrour – Styrer lyset etter soloppgang og solnedgang

Med et astrour tennes utelyset automatisk ved solnedgang, og slukkes ved soloppgang – etter angitt by, eller lengde- og breddegrad.

Astrour for montering i standard veggboks, egner seg meget godt til rehabilitering, da uret vil erstatter den eksisterende lysbryteren uten å trekke en eneste ny kabel. Velger du et veggmontert astrour med touch-dimmer kan utelyset tilpasses ønsket stemningsbelysning, i de faste innstillingene og midlertidig via app eller den berøringssensitive bryteroverflaten.

Ønsker du å spare strøm om natten også, kan lyset slukkes automatisk i en periode hvor du ikke trenger utelyset (nattblokkering). Både dimming og nattblokkering er gode tiltak mot unødvendig lysforurensing.

Astrour er velegnet til alle typer utelys og leveres også for tavlemontering, for deg som ønsker en skjult installasjon. Alle urene har enkel innstilling med app.

Produkter:
1401639 / LA1128BT - Ur MM7592 Astro Uke BT 1K 2POL for veggboks
1401635 / LA1049BT - Ur MM7596 Astro Uke 2K BT
1479226 / LA1053NFC - Ur MM7596 Astro Uke 2K NFC
1400043 / LA1140BT - Astrodimmer M7692 Mi.Control Uke 1K 2POL BT for veggboks

Fotocellebrytere – Styrer lyset etter dagslysnivå

En fotocellebryter sørger for at utelyset skrus på når mørket senker seg, og holder det tent inntil dagslyset igjen er tilstrekkelig. Luxverdien*, som forteller når lyset skal tennes eller slukkes, stilles inn etter brukerens ønske.

Fotocellebryteren er velegnet til alle typer utelys, og har mulighet for nattblokkering*, for eksempel av dekorbelysning i hagen når alle sover.

Produkter:
1478060 / SE41048 - Fotocelle FCL 3-300lux 13A
1474236 / SE36194 - Fotocellebryter FCN-1P. 3-300 lux komplett med lysføler

Bevegelsessensor – Styrer lyset etter bevegelse

Den mest strømbesparende løsningen får du ved å styre lyset etter bevegelse. En bevegelsessensor tenner lyset kun når det er mørkt og den oppfatter bevegelse innenfor sin detekteringssone*. Når området er forlatt, slukkes lyset igjen etter innstilt etterløpstid*.

Velegnet ved garasjer, boder og gangarealer der lyset kun skal slås på ved behov, eller i utearealer hvor man vil unngå uønsket aktivitet.

Produkter:
1401643 / SE41232 - Bevegelsessensor vegg/tak 180°

Begrepsforklaring

Luxverdi*
Lysstyrken/lysmengden måles i lux. Luxverdien stilles manuelt og bestemmer når lyset skal slås på/av.

Etterløpstid*
Tiden fra bevegelsen opphører til lyset slukkes. Denne kan stilles manuelt.

Nattblokkering*
Et valgt tidsrom hvor man ønsker at utelyset skal være avslått. Benyttes bevegelsesmelder slås lyset likevel på ved bevegelse.

Detekteringssone*
Det området som bevegelsessensoren overvåker. Bevegelse innenfor dette området slår lyset på.

Skrem tyven!

Boliger med utendørs bevegelsessensor er en av årsakene til at vinningskriminelle styrer unna. Dersom uvedkommende tar seg inn på din eiendom, blir de overrasket av "flombelysning" og vil sannsynligvis trekke seg tilbake med uforrettet sak. Det vil alltid se ut som om noen er hjemme, og det gir deg en ekstra sikkerhet slik at du kan sove trygt om natten.

Omtalte produkter

Lysstyring i hjem og hytte

Lys er viktig for trivsel, men det betyr ikke at vi trenger full belysning til enhver tid. Behovsstyring av lys er smart, både for trivsel, lommeboken og miljøet!

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.