Micro Matic logo
Logg inn

Hvorfor velge tidsstyrt utelys?

Norske hjem er preget av høst- og vintermørke, store deler av året. Utelys kan både være hyggelig, praktisk og veldig enkelt.

Utendørs belysning bidrar til både trivsel og trygghet, men kan samtidig sløse med energi, dersom lyset står på når det ikke er behov for det. Mange velger derfor å automatisere utelysene sine ved å installere ukes- eller astrour.

Utelysenes varierte roller

Behovet for utelys varierer naturlig nok med årstidene. I de mørke høst- og vintermånedene, hvor behovet er størst, spiller belysningen flere roller. Foruten å være dekorative, og å skape en behagelig stemning, bidrar de til at man ser omgivelsene bedre og holder uvedkommende unna. For mange oppleves det også tryggere å ferdes i opplyste områder.

Kontroll på dagslyset med fotoceller

I mange tilfeller er det ikke nødvendig at lysene står på til alle døgnets tider, slik det gjør flere steder. I mange år, har det derfor vært populært å få en viss styring på utelyset ved å installere fotoceller. Fotocellene detekterer dagslysnivå, og skrur på lyset når det blir mørkt ute. Riktig nok, har ikke fotocellen den funksjonen som tillater at den automatisk skrur av lysene under den tiden på natten, hvor det sjeldent er behov for at lysene er på.

En fotocellebryter er beregnet til styring av alle typer utendørs belysningsanlegg, som f.eks. fasadebelysning, hagelamper, vei-/gatebelysning, reklameskilt og butikkvindu-belysning.

Behovsstyrt utelys

Dersom man benytter seg av et ur til å styre lysene kan man sette opp tidsprogrammer, slik at utelysene kun vil være tent ved behov. Da vil det ikke være nødvendig å betjene en lysbryter manuelt. Dette bidrar til en mer komfortabel hverdag hvor man slipper å tenke på om man har husket å skru av, eller på, lysene. Man unngår å famle i mørket for å låse opp ytterdøren!

Den mest populære løsningen for styring av utelys, er å benytte et ur med astrofunksjon. Med et astrour, tennes utelyset etter lokalt tidspunkt for solnedgang, og slukkes ved soloppgang etter angitt posisjon i form av by, eller lengde- og breddegrad.

Redusert energiforbruk - bra for miljøet og lommeboka!

Som nevnt over, har ikke fotocellen funksjonen for automatisk nattslukking. Derimot, har enkelte ur denne funksjonen. Dette er en ypperlig mulighet for ytterligere energisparing. For eksempel, kan man sette opp et egendefinert intervall på natten, eksempelvis mellom midnatt og klokken 05 på ukedager. Ved bedre styring av utelyset, kan energiforbruket reduseres betraktelig. Selv om man har gått over til langt mer energieffektive lamper, med LED-pærer, kan det samlet sett likevel være mye å spare gjennom et helt år.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.