Micro Matic logo
Logg inn

Termostat vs. regulator

For å regulere varme benyttes både effektregulatorer og termostater, men hva er egentlig forskjellen?

Regulator

En effektregulator styrer mengden tilført effekt (strøm) som skal brukes for å varme opp gulvet, uavhengig av forholdene i rommet.

Effekten styres etter en skala fra 0-10 eller 0-100%, og ønsket effekt stilles manuelt. Dersom regulatoren har en syklustid på 20 minutter vil en innstilling på 50% bety at reléet kobler inn effekt i 10 minutter for så å koble fra i 10 minutter. Ved en innstilling på 25% vil varmen være på i 5 minutter for så å være av i 15 minutter.

Effektregulatoren benyttes primært når det ikke er ønskelig eller mulig å benytte en termostat, eksempelvis der hvor det ikke er mulig å plassere en temperaturføler. Typiske bruksområdet er vindfang, vaskerom, bad og andre rom hvor man ønsker fast gulvvarme.

En fordel med regulatoren er dens brukervennlighet da den ikke krever noen form for programmering eller andre innstillinger enn ønsket effekt. Den største ulempen er at den ikke tar hensyn til faktisk romtemperatur, noe som går ut over komfort og energieffektivitet, og at den ikke har funksjon for gulvbegrensning, og derfor ikke bør benyttes i rom med tregulv.


Termostat

En termostat benytter en føler til å måle temperaturen i rommet eller gulvet, og styrer varmen automatisk ut fra hvor varmt det faktisk er, i forhold til innstilt temperatur. På denne måten skrus varmen kun på ved behov.

Med en termostat slipper du dermed å regulere varmen manuelt, og du får en mer stabil temperatur i gulvet/rommet. Slik vil termostaten gi økt komfort og energieffektivitet sammenlignet med en effektregulator.

En del termostater har ytterligere funksjonalitet innebygget for å øke sin energieffektivitet, slik som ukesprogram med dag- og nattsenking av temperatur, feriemodus for når man er bortreist, åpent vindu-funksjon og lærefunksjon. I tillegg leveres enkelte termostater med mulighet for appstyring.

Forskjellen kort oppsummert

Regulatoren styrer effekten uten noe referansepunkt, mens termostaten styrer temperaturen ved hjelp av temperaturfølere. Begge har sine bruksområder, men en termostat er å foretrekke i de aller fleste tilfeller på grunn av hensyn til komfort og energieffektivitet.

Er man fortsatt litt i tvil om hva man skal velge er det kjekt å vite at en del termostater har innebygget regulatorfunksjon tilgjengelig som valg i menyen, og/eller som reserveløsning i tilfelle føleren av en eller annen årsak skulle slutte å fungere. En slik termostat er derfor et trygt og godt valg.

Les også: Slik velger du riktig føler

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.